Ammatillisen perustutkinnon tutkintotodistuksen arvosanat pohjautuvat pääsääntöisesti ammattiosaamisen näyttöihin. Ammattiosaamisen näytöissä opiskelija osoittaa käytännön työtehtävissä, oppilaitoksessa tai työssäoppimisen yhteydessä, miten hyvin hän osaa tutkinnon edellyttämän ammattitaidon. Näytöt annetaan kaikista ammatillisista tutkinnon osista ja ne sijoittuvat koko opiskeluajalle. Näyttöjen myötä opiskelijan arvioinnissa painottuu osaamisen arviointi yhteistyössä työelämän osallistujien kanssa.
Tee TOP verkkopalveluun ennen näyttöä näyttösuunnitelma, vasemmasta laidasta, kohdasta opiskelijan suunnitelmat, tee näyttösuunnitelma. Liitä alla oleva teksti "näytön kuvaus kohtaan" ja kirjoita itse vapaamuotoisesti näyttöpäivän työtehtävät kohtaan "suunnitelma näyttöön liittyvistä tehtävistä".
Kahvilanäyttö:
Opiskelija tai
tutkinnon suorittaja osoittaa ammattitaitonsa toimimalla kahvilan työtehtävissä
yhteistyössä muiden työntekijöiden kanssa. Hän kunnostaa asiakas- ja työtiloja,
valmistaa tai valmistelee tuotteita tai palveluita, rekisteröi myyntiä sekä
huolehtii asiakas- ja työtilojen siisteydestä ja viihtyisyydestä. Opiskelija
tai tutkinnon suorittaja osoittaa kielitaitonsa asiakaspalvelutilanteessa
jonkin edellä olevassa taulukossa kuvatun arvioinnin kohteen mukaisesti. Työtä
tehdään siinä laajuudessa, että ammattitaidon voidaan vastaavan
ammattitaitovaatimuksia.
Ammattitaitovaatimukset
Opiskelija tai tutkinnon suorittaja
- kunnostaa asiakas- ja työtiloja
- valmistaa, valmistelee ja laittaa esille kahvilan tuotteita ja huolehtii niiden laadusta
- käyttää ja puhdistaa kahvilan koneita ja laitteita
- suosittelee, myy ja tarjoilee kahvilan ruoka- ja juomatuotteita
- rekisteröi myyntiä ja laskuttaa asiakkaita
- toimii asiakaspalvelussa
- hyödyntää alakohtaista kielitaitoa asiakaspalvelussa
- siistii ja järjestää asiakas- ja työtiloja
- noudattaa omavalvontasuunnitelmaa
- varmistaa asiakastyytyväisyyden
Kahvilapalvelun näyttökriteerit
Majoitus- ja ravitsemispalveluissa toimiminen näyttö: Asiakaspalvelussa ja ruoanvalmistuksen esivalmistelutöissä toimiminen
Opiskelija
osoittaa ammattitaitonsa toimimalla majoitus- tai
ravitsemisalan yrityksen tai toimipaikan yksittäisissä työtehtävissä työryhmän
jäsenenä. Hän kunnostaa asiakas- ja työtiloja,
valmistaa tai valmistelee tuotteita tai palveluita, palvelee asiakkaita sekä
huolehtii asiakas- ja työtilojen siisteydestä ja viihtyisyydestä.
Opiskelija tai tutkinnon suorittaja
Majoitus- ja ravitsemispalveluissa toimiminen näyttökriteerit- kunnostaa asiakas- ja työtiloja
- valmistaa toimipaikan tuotteita ja palveluja myyntiä varten
- pitää huolta myytävien tuotteiden laadusta ja riittävyydestä
- palvelee asiakkaita
- myy tuotteita tai palveluja sekä rekisteröi myyntiä
- järjestää ja siistii asiakas- ja työtiloja ja/tai kunnostaa majoitusliikkeen huoneita
- toimii astiahuollon tehtävissä
- puhdistaa työvälineitä, koneita ja laitteita sekä asiakas- ja työtiloja
- noudattaa omavalvontasuunnitelmaa
Kokouspalvelunäyttö:
Opiskelija tai tutkinnon suorittaja
- kunnostaa ja varustaa kokous-, asiakas- ja työtilat
- toimii kokouspalvelun tehtävissä
- varmistaa kokousvälineiden toimivuuden ja opastaa tarvittaessa asiakkaita niiden käytössä
- vastaanottaa kokousasiakkaita, opastaa ja neuvoo kokouspalvelujen käytössä
- hoitaa kokouksen tarjoilutehtävät
- tekee yhteistyötä muun tarvittavan henkilöstön kanssa
- hyödyntää alakohtaista kielitaitoa asiakaspalvelussa
- siistii ja järjestää asiakas- ja työtilat sekä huolehtii tilojen viihtyisyydestä
- varmistaa asiakastyytyväisyyden